top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDaniel Habětínek st.

Jak zjistit MAC adresu

Pokud potřebujete zjistit MAC adresu svého počítače, například kvůli filtrování od poskytovatele internetu, použijte k tomu v příkazovém řádku příkaz ipconfig. Bez jakýchkoliv doplňujících parametrů, vypíše se pouze seznam instalovaných síťových připojení, spolu s odpovídajícími detailními parametry v podobě IP-adres, masek podsítí a výchozích bran.

Tímto jednoduchým způsobem tedy rychle zjistíte všechny údaje o jednotlivých síťových zařízeních najednou – MAC adresy do výpisu přidáte použitím příkazu ipconfig /all. Pro zjištění MAC adres všech okolních počítačů použijte příkaz arp –a, pokud vás zajímá pouze jeden konkrétní počítač v síti, doplňte jeho IP adresu ještě za parametr -a.

Adresa IP koliduje s jiným systémem v síti

Jestliže se při připojení vašeho počítače do sítě zobrazí hláška Adresa IP koliduje s jiným systémem v síti, pak je problém s automatickým přidělováním adres prostřednictvím protokolu DHCP, kterého může poskytovatel využívat. Při nápravě postupujte následovně:

1. Nejprve zkontrolujte, zda máte aktivováno dynamické přidělování IP adres, a to prostřednictvím vlastností odpovídajícího adaptéru v Centru sítí a sdílení v Ovládacích panelech.

2. Poklepejte na možnost Protokol sítě Internet (TCP/IP) ve vlastnostech daného síťového adaptéru. V horní skupině voleb by měla být zaškrtnuta možnost Získat adresu IP ze serveru DHCP automaticky.

3. Uložte provedené změny.

Pokud potřebujete při přechodu mezi různými sítěmi nebo z jiného důvodu jednoduše softwarovou cestou obnovit IP adresu, která byla přidělena prostřednictvím systému DHCP, postupujte následovně:

1. Spusťte příkazový řádek vložením příkazu cmd do nabídky Start.

2. Stávající IP adresu u požadovaného adaptéru nejprve uvolněte zadáním příkazu ipconfig /release. Adaptéru bude dočasně přidělena IP adresa 0.0.0.0.

3. Pro obnovení nové IP adresy ze serveru DHCP zadejte příkaz ipconfig /renew. Po chvilce by aktuálnímu síťovému adaptéru měla být automaticky přidělena nová IP adresa.

70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Skrytí neodbytné aktualizace

https://wintip.cz/643-jak-zabranit-instalaci-problemove-aktualizace-z-windows-update

Disk partition na M.2

Mohou nastat situace, kdy bude nutné vyměnit disk SSD M.2 ve vašem notebooku s procesorem Intel. Není nutné ho formátovat, do notebooku ho vložíte jako čistý, bez partitions, bez formátu. To vše nechť

Online Tv z celého světa

Chcete-li sledovat online Tv z celého světa v originálních jazycích, stačí si vybrat požadovanou zemi na této stránce: https://online-television.net/cs/

bottom of page